“Succes van verandering hangt af van samenspel”

Kennismaking met Arleen Lahnstein, adviseur bij Ami 

Op 1 juni is Arleen Lahnstein bij Ami begonnen als adviseur. Ze is helemaal enthousiast over het werk en de impact daarvan: “Je kunt heel slim met techniek en innovatie gebouwen verbeteren en dijken versterken, maar uiteindelijk hangt het succes af van de samenwerking tussen de mensen die het moeten waarmaken. Dát mogelijk maken, daar is Ami onwijs goed in: het samenspel op zich en de cultuur die nodig is om dat mogelijk te maken.”

 

Waar woon je?

“In Rotterdam, op de Nieuwe Binnenweg. In tien minuutjes wandel ik naar kantoor. Ideaal!” 

 

Wat doe je, wat is je rol bij Ami?

“Ik ben adviseur. Maar ik voel me een soort verkenner, en dat is heel breed: verkennen wat er gebeurt binnen en tussen organisaties, hoe relaties functioneren, welke mogelijkheden er zijn…

Ik wil graag alles analyseren en begrijpen en zorgen dat alle puzzelstukjes in elkaar passen. Maar dat is niet voldoende. Bij Ami willen we met onze projecten vooral ook de connectie maken. Om mensen en organisaties te verbinden moet je ook met gevoel en aan de cultuur werken.”

 

Wat is je achtergrond?

“Op m’n 13e verhuisden we van Den Haag naar Sri Lanka. Daar ging ik naar de internationale school. Heel leerzaam en motiverend… Een waardevolle ervaring, die een zekere ambitie en verwondering bij me heeft opgewekt. 

In Rotterdam heb ik Bedrijfskunde en Innovatiemanagement gestudeerd. Toen al vond ik het interessant hoe je organisaties inricht om gewenste veranderingen voor elkaar te krijgen. Maar wel zó dat elk individu op zijn plek zit en de ruimte krijgt voor zijn of haar creativiteit en talenten, waar de organisatie als geheel dan ook van profiteert.”

 

Dit is niet je eerste baan…

“Voordat ik bij Ami kwam, heb ik vier jaar gewerkt bij een projectmanagementkantoor in Utrecht, Frisse Blikken, waar ik lid was van het Change-team. Ik wilde nog meer leren en bij Ami kan dat. Het is een goede beslissing geweest. Het bevalt me nóg beter dan ik vooraf hoopte. Om hoe Ami voor de medewerkers zorgt en hoe we met elkaar omgaan: iedereen staat voor elkaar klaar. En om de inhoud van het werk.”

 

Wat maakt dit werk leuk, interessant? 

“Enerzijds de creatieve component en anderzijds het projectmanagement. Die combinatie zorgt voor veel afwisseling, onder meer doordat ik projecten doe voor verschillende organisaties en teams. We brengen verandering van onderaf in gang: in dialoog met de medewerkers werken we aan de vraag hoe de gewenste, mooie toekomst van een organisatie eruitziet. In feite is dat ook weer een verkenning: waar willen we naar toe en hoe gaan we dat doen? Een reden om voor Ami te kiezen was ook dat we hier veel werken voor opdrachtgevers uit de bouw- en infrawereld.”

 

Hoe dat zo?

“Het is een heel interessante en belangrijke sector. Ik wil graag helpen bouwen aan een betere samenleving – helemaal nu we in een tijdperk van transitie zitten. In de bouw- en infra is dat heel concreet; die bouwt daadwerkelijk aan een nieuwe toekomst. Juist de combinatie van voeten in de klei en de nuchterheid waar deze sector om bekend staat enerzijds en abstractere thema’s als samenwerking, duurzaamheid of leiderschap anderzijds maakt het werk zo aantrekkelijk.”

 

Kun je iets noemen dat je inmiddels hebt geleerd?

“Iets wat ik al wist, maar waarvan ik merk dat ik het steeds interessanter vind, is de uitdaging om de samenwerking tússen organisaties te verbeteren, te ontwikkelen. Oplossingen te vinden voor bepaalde thema’s binnen het ecosysteem van een sector of zelfs sectoroverstijgend. Ami raakt daar steeds meer bij betrokken. Ik vind het heel mooi om dat te begeleiden en mensen ervoor te coachen. We hebben elkaar, alle kennis en ervaring keihard nodig. Daarvoor kunnen we beter optreden als partners in de keten… Hiërarchische of competitieve verhoudingen moeten overboord. Dus ook niet meer afzonderlijk opereren als opdrachtgever en opdrachtnemer bij projecten, maar als partners oplossingen vinden en realiseren. Met een beter resultaat.”

 

Wat zijn je hobby’s?

“Ik schilder graag en ik sport: yoga en boksen. Mijn vriend werkt ook in de bouw. We vinden het leuk om samen door de stad te slenteren en een ‘rondje bouwprojecten’ te doen. In Rotterdam gebeurt zóveel, er is altijd weer wat nieuws te zien. We kijken dan naar de stedelijke inrichting; wat doet dit gebouw voor hoe we in de stad samenleven? Extra leuk is het wanneer de bouwers van deze projecten klanten zijn. Dan is de cirkel weer mooi rond!”

 

> Lees ook Dankzij ‘duizendpoot’ Marja loopt alles op rolletjes

Terug