Marije Bergmans: “Ik heb veel geleerd in mijn eerste jaar bij Ami”

“De kwaliteit die Ami levert, is heel hoog. De lat ligt ook hoog. Een van m’n collega’s zegt altijd gekscherend dat hier de beste jongetjes en meisje van de klas werken, en voelt voor mij ook echt zo. Ik heb best wel even tijd nodig gehad om aan te sluiten bij dat niveau. Inmiddels kan ik zeggen dat het de inspanningen helemaal waard is geweest. Ik denk niet dat ik eerder zoveel geleerd heb in zo’n korte tijd.” Marije Bergmans werkt nu bijna een jaar bij Ami en is blij dat ze voor het bedrijf heeft gekozen. 

 

“Het was best spannend om van baan te wisselen in coronatijd, maar ik kan zeggen dat ik er geen spijt van heb”, zegt Marije. Ze is een fervent gebruiker van de door Ami ontwikkelde app En-Gager, waarmee organisaties commitment en tevredenheid van medewerkers en teams kunnen monitoren. “Die gebruiken we zelf ook. Heel handig. Ik sta bovenaan als het gaat om het aantal keren inchecken, haha.”

 

Warm bad

“Door de lockdown en beperkingen was het soms best lastig: het kantoor was beperkt beschikbaar, er waren geen fysieke sessies met klanten mogelijk – terwijl ik daar juist veel energie van krijg – en er werd heel veel digitaal gewerkt… En ondertussen moest ik wennen en mijn weg vinden. Wat is de werkwijze, waar vind ik welke informatie, welke collega heeft veel ervaring met een specifiek onderwerp? Antwoorden krijgen op deze vragen is digitaal en op afstand toch anders dan wanneer je op kantoor bij de koffieautomaat iemand kan aanschieten om te vragen: hoe heb jij dat aangepakt?”

“Je moet elkaar dus actief opzoeken. Dat bleek bij Ami prima geregeld. Alle collega’s doen echt moeite voor elkaar. Er is oog voor hoe het gaat het met jou als mens, als professional, met het werk waarmee je bezig bent en hoe we elkaar kunnen helpen. Het werk is uitdagend, dus we vergeten niet om af en toe onze successen te vieren en te genieten. Het is echt een warm bad.”

 

Olifant

“Ik heb tot nu toe veel geleerd bij Ami. Bijvoorbeeld dingen te benoemen die ik zie gebeuren, op een manier die impact heeft. Zo voorkom je dat wonden in het samenspel gaan etteren. Als je het vroegtijdig aanpakt, als het nog klein is, zorg je ervoor dat het niet escaleert. Soms is dat spannend, voor mij en ook voor de klant, maar uiteindelijk helpen we elkaar daarmee. Je wilt geen olifant in de kamer laten staan. Dat is niet goed voor het samenspel en voor de kwaliteit.” 

“De professionele manier waarop dat bij Ami gebeurt, daar ben ik van onder de indruk. Ik leer er veel van, van mijn collega’s. Ieder doet dat op zijn of haar eigen manier. Dat moet ook, denk ik: dat het uit jezelf komt, dat het oprecht is. Anders wordt het niet geaccepteerd.” 

 

Succes met tenders

“Ik heb de afgelopen maanden veel geleerd over project- en tenderbegeleiding. Vooral de tenders blijven binnenstromen bij Ami. Dat is een gaaf signaal. Het laat zien dat klanten vinden dat we van toegevoegde waarde zijn. We zijn erg betrokken en doen het liefst vanaf het allereerste begin mee. Zo kunnen we bij de start van zo’n traject heel veel aandacht besteden aan het team en de samenstelling: wat voor type mensen zijn nodig om de tender te winnen? Vervolgens houden we het samenspel goed in de gaten en sturen we bij waar nodig. Steeds met oog voor de vraag van de partij die de tender heeft uitgeschreven: zijn we nog met de juiste dingen bezig?” 

“Het werkt, we hebben gelukkig een goede winning streak. Het mooie is dat we regelmatig gevraagd worden de begeleiding voort te zetten op het moment dat de uitvoering van zo’n project van start gaat. Dan mogen we ‘ons team’ helpen een geweldig project neer te zetten voor de klant en de omgeving.” 

 

Lichaamstaal

“Ik ga nu één dag per week naar kantoor in Rotterdam. Om een paar collega’s te zien en om even niet thuis te hoeven werken. Ik woon niet zo groot, dus is het prettig om er even uit te zijn. De reistijd is fijn om mijn zinnen te verzetten en het werk los te laten. Als ik thuis heb gewerkt en na afloop op dezelfde 30 vierkante meter moet ontspannen, vind ik dat lastig.”

“Gelukkig is ook weer wat meer mogelijk met fysieke sessies bij en voor klanten. Als het kan – en goed weer is – eventueel buiten. Afgelopen jaar zijn bij klanten teams samengesteld, vaak ook met nieuw aangenomen medewerkers, van wie sommige mensen elkaar nog nooit hebben ontmoet. Het is toch anders als je mensen echt ziet, als je elkaar kunt aankijken en meer ziet dan alleen een hoofd via een scherm. De lichaamstaal… een ongeduldig wippende voet bijvoorbeeld. Daar kun je dan meteen op inspelen: is er iets, wat zit je dwars?”

 

Het grote avontuur

“In april ben ik gestart met m’n eerste verandermanagementtraject: een veiligheidsomslag bij een grote bouwonderneming, waarmee het begrip ‘kolossale ambities’ nog meer lading voor me krijgt. Inmiddels heb ik kennisgemaakt met alle kanten van het werkveld binnen Ami. Mijn professionele ontwikkeling heeft een vlucht genomen. Ik vind het geweldig om met een compact en zeer betrokken team onze ambities en die van onze klanten waar te maken!”

De Engage!-filosofie, ontwikkeld en veelvuldig toegepast door Ami, heeft Marije zich inmiddels helemaal eigen gemaakt: “Het grote avontuur om de stip op de horizon te bereiken, waarbij je niet weet wat er onderweg allemaal zal gebeuren, maar waarin ik de klant help om er te komen.” 

 

Terug