‘Recordkwartaal mogelijk’: Tesla medewerkers moeten harder werken

Please consider vehicle deliveries to be the absolute top priority. It’s also extremely important that we keep factory output as high as possible over the remaining 10 days.” 

Het is een deel van de uitgelekte email die Musk gestuurd heeft aan alle Tesla medewerkers. Er moeten in september een record aantal Tesla’s van de band rollen. Mogelijk wordt het voor Tesla een record kwartaal (AD, 22 september 2020)

Zenuwachtig

Ik merk dat ik altijd een beetje zenuwachtig wordt van dit soort uitspraken. Als persoon zet het mij ergens enorm aan, want ook ik houd wel van een wedstrijdje winnen. Maar ik voel ook een serieuze zorg. In mijn rol als safety & change consultant kom ik veel voorbeelden in de praktijk tegen waarin leiders (al dan niet) inspirerend sturen op ‘getting the job done. En meer dan eens komt ‘quickly’ daar achteraan.

Vanuit druk op de planning, verwachtingen van klanten of organisatie targets. Wat zij zich meestal niet lijken te realiseren is dat zij daardoor sturen op onveilig gedrag. Voor snelheid lever je namelijk vaak iets in. Bijvoorbeeld zorgvuldigheid. En is het niet juist deze zorgvuldigheid die bijdraagt aan dat risico’s verantwoord genomen worden? Die ruimte biedt om zorgen op tafel te leggen? Zorgen die onder hoge druk vaak weggewoven worden. Daar staan de leiders vaak niet bij stil als zij de cavalerie aansporen snel ten strijde te trekken. Of nemen zij dit risico op de koop toe? Omdat zij persoonlijk beloond worden voor dergelijke prestaties? En hoe ethisch is dat dan als daarmee ook risico’s worden gelopen?

> Lees ook Christian’s overweging of wij veiliger zijn gaan werken dankzij corona.

 

Terug naar Tesla

Dus wat doet zo’n uitspraak met het gedrag van Tesla’s medewerkers in de fabrieken? Wetende dat zij de aankomende 10 dagen alles op alles zetten om zoveel mogelijk Tesla’s van de band te laten rollen. Het maakt me nieuwsgierig en zenuwachtig tegelijk. Hoe beïnvloedt zo’n statement het gedrag van de medewerker? Want dat zijn uitspraken gedrag van anderen stuurt, dat is ondertussen wel duidelijk. Hopelijk blijft het, net zoals vorig jaar met de Model 3, bij een aantal slecht gemonteerde bumpers en slordig lakwerk….

Geschreven door Christian Schütte, stroomversneller 

Terug