Personeel Rotatiedrukkerij Voorburgwal zorgt zelf voor veiligheid

“Door bewustwording heeft Ami voor gedragsverandering gezorgd”

De afgelopen jaren had Rotatiedrukkerij Voorburgwal in Amsterdam al veel geïnvesteerd in veiligheid en milieumaatregelen, aldus Gerard Senator. “Zeker sinds we zeven jaar geleden ISO 14001 gecertificeerd zijn, is er veel aandacht voor. We maken ook altijd veel werk van onze RIE’s en het BHV-plan.” Maar het kon nóg beter, vond de bedrijfsleider. Daarvoor schakelde hij Ami in.

Yvette van Herwijnen, potentialist bij Ami, begeleidde Rotatiedrukkerij Voorburgwal, samen met collega’s Wilfred Haaijer en Tanja Nieuwland. “Je kunt technische maatregelen treffen, regels en afspraken invoeren, maar de laatste stap om het écht veiliger en gezonder te maken zit in het gedrag van de mensen. Veiligheid en gezondheid worden ervaren als oprechte zorg voor medewerkers en voor elkaar. Waarbij iedereen zich verantwoordelijk voelt om daaraan bij te dragen. Dat is de winst als medewerkers bewust worden van de risico’s en hoe ze zelf ervoor kunnen zorgen om die risico’s te beheersen.”

 

Gezond oud worden

Rotatiedrukkerij Voorburgwal is onderdeel van Mediahuis Nederland. De circa 80 medewerkers drukken per maand ongeveer 20 miljoen kranten, waaronder de Telegraaf.

Gerard Senator vertelt: “We werken met inkt en andere chemische producten en met grote machines. Dat brengt de nodige risico’s met zich mee. Het kan goed fout gaan; je bent zo een hand kwijt door een pers.”

“Gelukkig hebben we weinig ernstige incidenten. Maar het risico blijft: hoe zit het met die gevaarlijke stoffen; wat zijn de gevolgen op langere termijn als je daar niet verantwoord mee omgaat? We willen dat onze collega’s gezond oud worden en lang van hun pensioen kunnen genieten.”

 

Bewustwording

Het eerste contact was in mei 2019, tijdens een veiligheidsevenement in Utrecht. Vier maanden later startte Ami met een programma om die bewustwording op gang te brengen. “We constateerden dat Rotatiedrukkerij Voorburgwal inderdaad al veel voorzieningen had getroffen om goed voor het personeel te zorgen. Maar die werden niet altijd en niet door iedereen gebruikt”, blikt Yvette terug. “We zijn begonnen met de waarom-vraag: waarom is het belangrijk dat er veilig en verantwoord wordt gewerkt? Waarom vinden we het echt belangrijk dat iedereen gezond blijft? En: Wat willen we uiteindelijk bereiken?”

 

Vooral goed luisteren

De kern was dat alle medewerkers zich verantwoordelijk en gesteund moesten voelen door de leiding om altijd veilig en gezond te handelen. Het betekende vooral goed luisteren, legt Yvette uit. “We zijn begonnen met een kernteam van zes mensen om de visie te vormen op veiligheid en gezondheid. Die hebben we vervolgens getoetst bij een aantal informele leiders binnen de organisatie. Toen de visie eenmaal stond, zijn we met de rest van de organisatie daarover in dialoog gegaan. Om zeker te weten dat iedereen het belangrijk vindt en erachter staat. Zodat maatregelen niet alleen voor de bühne worden genomen of alleen doordat het management het wil.”

De kennis en ervaring van de mensen op de werkvloer is altijd waardevol, leert de ervaring.  “Wat vinden de mensen in de drukkerij belangrijk, wat vinden zij dat beter kan?”

 

Posters

“Onze bedrijfscultuur is er een van aanpakken: niet zeuren, doorgaan”, schetst Gerard. “We zijn één familie, accepteren veel van elkaar. Elkaar aanspreken op fouten, gebeurde bijna niet. Nu wél, maar op een positieve manier.”

Dat was een van de conclusies waarmee de veiligheidscultuur verbeterd kon worden. Door de bewustwording werden praktische gedragsregels mogelijk, die gezamenlijk zijn vastgesteld. Gerard: “Door het hele pand hangen posters met ónze visie en gedragsafspraken, om daar blijvend aan te herinneren. Als iemand zich er niet aan houdt, kun je hem er dus op wijzen: ‘Dat hadden we toch met z’n allen afgesproken.’ Die gedragsverandering heeft Ami bewerkstelligd.”

 

Er is echt iets veranderd

Dat lukte binnen negen maanden; in mei 2020 werd het project afgerond. “Door corona moesten we wel aanpassingen doen”, vertelt Yvette. “Met kleinere groepen zodat we de anderhalve meter afstand konden bewaren. Dus waren er meer sessies nodig, want voorop stond dat we alle medewerkers erbij wilden betrekken. Vooral dialoog met elkaar over houding en gedrag en waar de spanningen en uitdagingen zitten. Maar ook dat we het samen moeten doen.”

Bij Rotatiedrukkerij Voorburgwal zijn ze blij met de resultaten. Gerard heeft ze trots gedeeld binnen Mediahuis en kreeg complimenten van de raad van bestuur en de HR-afdeling.

Belangrijker vindt hij dat de bewustwording echt iets heeft veranderd. “Ten goede. Er is bijvoorbeeld meer orde en netheid op de werkvloer, men gebruikt de persoonlijke beschermingsmiddelen nu ook echt en collega’s wijzen elkaar er onderling op als iets niet gebeurt zoals is afgesproken.”

 

“Ze weten medewerkers te raken”

“De aanpak van Ami werkt”, aldus Gerard. “Ze weten waar ze het over hebben. Wilfred, die ons samen met Yvette en Tanja heeft geholpen, komt uit de veiligheidssector en heeft onder meer in de baggersector letterlijk met z’n poten in de klei gestaan. Dat merk je.”

“Bij Ami leggen ze niets op maar gaan ze open de dialoog aan, en ze vragen door en spiegelen. Op die manier wisten ze de medewerkers te raken en betrokken te maken: bewustwording vanuit een gevoel en het inzicht dat veiligheid noodzaak is en dat je dat niet moet doen vanwege de regeltjes op zich maar uit jezelf. Die boodschap is aangekomen.”

Terug