Nieuwe consultant Babette Povel-Meier: “Doordachte filosofie van Ami sprak me aan”

“Als ik ergens werk, moet ik volledig achter de ambitie en werkwijze van het bedrijf kunnen staan. Dat heb ik voor de volle honderd procent bij Ami”, zegt Babette Povel-Meier (1988). De Utrechtse is op 1 maart 2021 begonnen als consultant. “De filosofie waarmee we hier werken, is doordacht en gefundeerd en ik vind het tof dat daar wetenschappers en deskundigen uit de praktijk bij worden betrokken. We verkopen geen gebakken lucht.”

 

Hoe ben je het adviesvak ingerold?

“Na mijn studie Internationale Bedrijfskunde in Tilburg heb ik in Rotterdam mijn master gedaan: Global Business & Stakeholder Management. In 2011 studeerde ik af. Voor m’n scriptie deed ik bij KPMG onderzoek naar klokkenluidersregelingen bij beursgenoteerde Nederlandse bedrijven. Aansluitend ben ik bij KPMG aan de slag gegaan, op de afdeling die zich onder andere met ethiek bezighoudt. Daar heb ik me verder kunnen verdiepen in de menselijke, zeg maar softere, aspecten: hoe je die in kaart kunt brengen en beïnvloeden om op die manier verandering, verbetering en vooruitgang te bewerkstelligen. ‘Waarom doen goede mensen soms de verkeerde dingen’ was een thema waar ik me met veel plezier mee bezig heb gehouden.”

 

Daarna heb je een poosje in Canada gewoond…

“Mijn man kreeg een interessante functie in Canada. Ik ben meegegaan en we hebben tweeënhalf jaar in Toronto gewoond. Qua werk was er voor mij niet veel te doen: de mensen houden zich daar over het algemeen aan de regels en doen de goede dingen. Ik heb een jaartje voor het Nederlands consulaat gewerkt, en deed veel vrijwilligerswerk: koken voor daklozen. Toen we eind 2017 terugkwamen, hadden we ondertussen gezinsuitbreiding. Dus kwam er een klein Canadeesje mee naar Nederland.”

 

Wat ben je toen gaan doen?

“Ik wilde weer het adviesvak in. Maar dan voor een kleiner kantoor. Dat past me beter. Ik hecht veel waarde aan persoonlijk contact. Toen ben ik bij TWST in Naarden aan de slag gegaan. Ook daar heb ik cultuurverandertrajecten gedaan. Na een half jaar ben ik vennoot geworden. Maar helaas was corona zo’n mokerslag… Al bij de eerste golf. Veel leer-, verander- en leiderschapstrajecten in de sectoren waar we voor werkten, gingen on hold. We hebben snel geschakeld en om te overleven is het kantoor begin 2020 gehalveerd. Ik ben ook weggegaan. Ik was net bevallen van ons tweede kind en heb het even een poosje rustig aan gedaan, voordat ik weer op zoek ging naar een baan.”

 

En toen kwam Ami op je pad…

“Ja, Michiel (Kool, red.) benaderde me. We kenden elkaar nog uit mijn KPMG-tijd. Ami sprak me meteen aan. Vooral door de mensen die er werken. Ik had tijdens de gesprekken meteen een leuke klik, met iedereen eigenlijk. Daarnaast doet Ami veel voor de bouw- en infrasector. Dat is heel concreet, er wordt echt iets gemaakt. Dat maakt het heel tastbaar. Dat het bij veel van de opdrachten draait om verandering van de veiligheidscultuur binnen bedrijven, is helemaal mooi. Ik heb me al veel beziggehouden met cultuur en gedrag. Hier gaat het om serieus letsel en mensenlevens. Jouw bijdrage doet er dus echt toe.”

 

Waar ben je nu mee bezig?

“Vooral meekijken met de collega’s. Leren en me de Ami-filosofie en -werkwijze eigen maken. Maar ik werk ook al mee aan de invoering van het veiligheidsprogramma bij Ballast-Nedam en aan een project-startup.”

 

Wat gaan Ami en de klanten aan jou hebben? 

“Ik denk dat ik door mijn bedrijfskundestudie de harde analytische kant beheers, maar die wel goed kan combineren met de zachtere kant van organisaties en de medewerkers. Ik besef dat je in een masculiene cultuur niet zweverig moet doen, maar een bepaalde vrouwelijke inbreng en sensitiviteit kan heel veel opleveren in de bouw- en infrasector. Ik denk dat ik voor een praktische combi kan zorgen. Met m’n ervaring in cultuur- en gedragsverandering kan ik bijdragen aan Engage!- en soortgelijke trajecten. En tegelijkertijd kan ik daarbinnen hopelijk voor een andere, frisse blik daarbij zorgen.”

 

Momenteel zijn we op zoek naar een consultant veiligheidscultuur. De kern van deze functie is het bouwen aan veilige organisatieculturen. Je bouwt mee aan het verankeren van veilig werken in het DNA van een organisatie. Meer weten? Lees hier verder.

Terug