Bewust Veilig Dag: Wilfred Haaijer

Een voorbeeld van het borgen van de kernwaarde veiligheid in de structuur van de organisatie

Op de dag van de veiligheid wil ik graag een voorbeeld delen van het bouwen aan een proactieve, veilige cultuur. Eén van de opdrachtgevers van Ami Consultancy, Voorbij Funderingstechniek (TBI Infra), bouwt er iedere dag aan.

Enkele jaren geleden is samen met de medewerkers een eigen visie ontwikkeld, onder de naam TOVF ‘Trots op veilig funderen’. Veiligheid is daarmee één van de kernwaarden van het bedrijf, met gedefinieerde gedragsprincipes. 

TOVF is inmiddels een begrip geworden in het bedrijf en op een positieve en vanzelfsprekende wijze wordt veiligheid tijdens de dagelijkse werkzaamheden besproken.

Maar ook is TOVF geborgd in de structuur van de organisatie. Onder andere is het integraal onderdeel van het primaire proces. Dit betekent bijvoorbeeld dat TOVF is opgenomen in alle overdrachtsmomenten van de organisatie. Tijdens de overdracht van de projecten van verkoop naar werkvoorbereiding en vervolgens naar uitvoering zit TOVF in de procedures en documenten en worden aan de hand van TOVF-momenten de risico’s in een open dialoog besproken.

Dit is een mooi voorbeeld hoe de TOVF-visie, naast een ondersteunend implementatieprogramma, geborgd is in de structuur van de organisatie en bijdraagt in de ontwikkeling van een proactieve cultuur.

Rick Riggelink (KAM manager).

Uit de TOVF-gesprekken tussen verkoop en uitvoering kwam bijvoorbeeld naar voren dat onze opdrachtgevers vaak onderschatten hoeveel ruimte wij nodig hebben voor ons materieel. De afdeling verkoop bespreekt nu expliciet de risico’s en de benodigde ruimte met onze opdrachtgevers. Een voorbeeld hoe we continue verbeteren en veiligheid al aan de voorkant van ons primaire proces borgen.  

Word je hier enthousiast van en wil jij ook bijdrage aan een proactieve veilige cultuur bij opdrachtgevers met kolossale ambities? Wij zoeken collega’s! Neem contact op met Michiel Kool.

Lees hier ook het verhaal van Evert.

Terug