Bewust Veilig Dag: Christian Schütte

Een inspirerend voorbeeld: Hoe stimuleer je als organisatie het melden van onveilige situaties? 

Een proactieve, veilige cultuur. Een van de opdrachtgevers van Ami Consultancy, Heerema Marine Contractors bouwt er iedere dag aan. Onder andere met hun visie Dare to Care . Een sterk kompas voor persoonlijk veiligheidsleiderschap, dat zij inzetten om aan een veilig werkomgeving te bouwen, iedere dag.

In het kader van inspirerende voorbeelden delen tijdens de bewustveilig2022 dag, zoom ik graag in op een cruciaal element voor een proactieve, veilige cultuur: melden. Je wil als organisatie vooral horen, wanneer mensen onveilige situaties zien. Er is dan namelijk nog niets misgegaan en door ze te melden kan je met elkaar proactief actie nemen. Daarnaast ontdek je als organisatie trends, waardoor je onveilige situaties voor kan zijn. 

Nu lieten het aantal meldingen gedaan door collega’s (HAZOBs) bij Heerema duidelijk zien dat er hier meer te halen was.  Een groep collega’s – van zowel kantoor als vloot ging onder leiding van Sipke Schuurmans aan de slag om dat te verbeteren.

Tijdens de gesprekken met collega’s van de vloot kwam al snel naar boven dat het doen van een HAZOB een tijdrovende klus was. Dat wierp dus een grote drempel op. Samen verkenden ze hoe dat makkelijker kon. Uitkomst: een handzame HAZOB Card. Simpel. En snel in te vullen. Gecombineerd met een action tracker. Zodat er niet alleen een melding gemaakt wordt, maar ook direct aan de observatie een actie gekoppeld wordt. Met een eigenaar. En het vessel management aan boord dat via hun scheepsbrede daily progress report (DPR) monitoren of acties zijn opgevolgd. Een mooi staaltje van het zo belangrijke ‘closing the loop’.

Effect? 400% meer meldingen én opvolgende acties in een jaar tijd. Bedenk eens hoeveel incidenten, laat staan ongelukken, daarmee voorkomen zijn. Wat mijn betreft een pracht voorbeeld van samen, proactief de veiligheid in je organisatie verbeteren. Nieuwsgierig naar hoe ze het precies gedaan hebben? Ik breng je graag in contact met Sipke of Bionda van Roosendaal – Stelling. Zij vertellen je er graag meer over. 

Word je trouwens enthousiast van bovenstaande en wil jij ook bijdrage aan een proactieve, veilige, cultuur bij opdrachtgevers met kolossale ambities? Bij Ami Consultancy zoeken we collega’s! Neem contact op met Michiel Kool.

Lees hier ook het verhaal van Jochen.

Terug