Geen kerstpakketten, geen kerstgeschenken… bij Ami doneren we het budget daarvoor liever aan goede doelen. Ook in 2022 kozen we er drie uit. Onze relaties bepaalden met hun stem hoeveel geld naar welke organisatie gaat. Dat leverde 2.800 euro op voor Stichting Quiet Nederland. Raymond Maas overhandigde de cheque persoonlijk aan zakelijk leider Tjerk-Martijn Mulder.
Quiet Nederland zet zich in voor mensen die lijden onder stille armoede. Dat uit zich vaak in chronische stress, psychosociale problemen, schaamte en een sociaal isolement. Armoede is een gebrek aan geld én een gebrek aan meedoen.
Dankzij lokale initiatieven zijn er inmiddels twaalf Quiet Communities in Nederland, die door de landelijke stichting worden ondersteund. Vrijwilligers en ondernemers maken het leven voor de doelgroep draaglijker met “gratis geluksmomentjes”. Bijvoorbeeld een wekelijkse koffieochtend, een etentje bij een lokale ondernemer of een bezoek aan een theater.
Quiet Nederland werkt vanuit drie V’s: vertellen over armoede, de gevolgen daarvan verzachten en zodoende mensen versterken: mensen krijgen weer perspectief en energie om dingen te ondernemen. Er is nog een vierde ‘V’, van vertrouwen. Tjerk-Martijn: “Members hoeven niet te bewijzen of en hóe arm ze zijn. We doen ons werk zonder oordeel.”
“Tjerk en ik kenden elkaar, we hebben ooit samen gestudeerd. Toen hij me vorig jaar vertelde dat hij ervoor had gekozen om het werk bij een grote corporate te verruilen voor iets maatschappelijks, was Quiet het eerste waaraan ik dacht toen we op kantoor over onze nieuwe kerstactie gingen praten. Doordat ik echt geraakt was door wat Quiet doet en betekent voor die mensen. Dat vinden we zo waardevol om te steunen. Financieel, én door de organisatie en de mensen een podium te geven.”
“Als steun in de rug voor de eerste nieuwe community die het levenslicht ziet. Zo hebben we het ook afgesproken met Ami. Er zijn nu in zeven steden groepen mensen bezig om te starten. Quiet is een beweging; wij bepalen niet waar nieuwe communities zouden moeten komen. Het komt van onderop. In de ene stad is het een advocaatkantoor dat zegt: ‘Wij zijn zo lang aan deze stad verbonden, we willen wat terug doen.’ In een andere plaats maakt de gemeenteraad zich er sterk voor. Weer ergens anders is het een fabrikantenfamilie die waardeert dat ze mede dankzij de steun van de omgeving generaties lang succesvol is.”
“Nee, want het gaat niet om snelheid, maar om zorgvuldigheid. Vaak willen mensen wel snel aan de slag en worden ze onrustig als ze merken wat er allemaal geregeld moet worden. Dat is eigenlijk juist goed, precies wat je wilt hebben. Want die inspanningen zorgen voor de eerste verbindingen die nodig zijn om het langdurig met elkaar te doen. Je kunt niet na een jaar alweer stoppen met de community. Dus moet voor minstens drie jaar de funding rond zijn. Anders ben je na de start vooral bezig om funding te generen voor het volgende jaar. Die energie is voor andere zaken nodig. De langere voorbereidingstijd helpt alleen maar voor de cohesie en de bestendigheid.”
“Het lijkt op onze aanpak als we binnen een bedrijf of organisatie op een thema als duurzaamheid, veiligheid of de cultuur van veiligheid verandering willen bewerkstelligen. Er zijn zoveel parallellen. Je moet elkaar verbinden in de ambities. En ja, als dat in het begin zonder weerstand gaat, gaat die verbinding ook minder diep. Je moet met elkaar iets overwinnen om het écht graag te willen doen, om het te laten aarden. Dat proces gaat wel een beetje langs dezelfde regels, maar binnen een maatschappelijke beweging lijkt het me moeilijker; je hebt immers geen kader van een organisatie en ook geen CEO als drijvende kracht.”
“Uitbreiding van het aantal communities, met een betere spreiding over het land. Tegelijkertijd bestendigen wat wij doen. Het zijn allemaal individuele stichtingen. En Quiet Nederland is de onderkoepelende stichting die ondersteunt. Voor die bestendigheid is verdere professionalisering gewenst. Daar heb ik het met Raymond over gehad: hoe organiseer je randvoorwaarden zonder dat je de energie uit de beweging haalt? Misschien kan dat ook in de vorm van een call to action onder dit blog: dat we lezers vragen of zij tips hebben, op basis van hun eigen ervaringen… Of dat we een keer samen een hackathon of brainstormsessie kunnen organiseren, bijvoorbeeld met klanten van Ami. Daar zit vast een boel kennis.”
“Een helder fundament met guidelines is zeker nuttig. Een aantal duidelijke principes. Niet te veel, een stuk of vier, vijf. Die richting geven waar je naartoe wilt. En dat de vrijwilligers vandaaruit gewoon de goede dingen gaan doen. We hebben in Nederland al genoeg mensen zoals ik, die graag advies geven, haha. Maar eigenlijk moet je gewoon mensen hebben die hun talent inzetten.”
Heb je ideeën of suggesties hoe Quiet Nederland verder kan professionaliseren? Wil je deelnemen aan een brainstormsessie over dit onderwerp? Mail dan naar Raymond Maas.