En-Gager: hoe drie simpele vragen commitment meten en vergroten

Cultuurveranderingstrajecten zijn complex en kunnen gemakkelijk vastlopen of ontsporen. Als organisatie, en zeker ook als adviseur, wil je daarom de voortgang en het commitment kunnen meten: zijn we op de goede weg, is er voldoende steun? Met En-Gager beantwoorden medewerkers wekelijks slechts drie heldere, vaste vragen over hun motivatie en betrokkenheid. Je weet dankzij de app meteen hoe de vlag erbij hangt. En de medewerkers weten het ook, want de uitkomsten worden met iedereen gedeeld. Zo versterk je de betrokkenheid.

En-Gager is ontwikkeld naar een idee van de hoogleraren Woody van Olffen en Omar Solinger. Het is niet alleen een handig hulpmiddel voor cultuurveranderingsprojecten, maar eigenlijk voor alle situaties waarin mensen of partijen samenwerken. Vooral als het ontbreekt aan tijd of gelegenheid om regelmatig bij te praten. Bijvoorbeeld doordat men in verschillende bedrijven of vestigingen werkt en de spreekwoordelijke gesprekken bij het koffieapparaat moet ontberen. Of als medewerkers van een bedrijf door corona noodgedwongen thuis werken. Contact is nu schaars, maar juist belangrijker dan ooit.

Hun mening telt

En-Gager is onder meer inzetbaar voor een afdeling, een projectteam of een organisatie. Zonder tijdrovende programma’s of enquêtes kun je met de app het commitment meten. Invullen gaat snel en eenvoudig. De drempel is zodoende laag. Gebruikers zijn actief betrokken, want hun mening telt. Bespreek de uitkomsten met hen. En zet ze om in daden!

Voor je begint, moet je goed nadenken over wat je wilt meten en weten. En ook aan de medewerkers uitleggen wat het doel is, en dat hun gegevens anoniem en veilig zijn. De opzet is heel eenvoudig. Drie goede vragen zijn voldoende.

Als extra stimulans verdienen de deelnemers punten voor iedere keer dat ze inchecken, invullen. Individueel of voor hun team. Die punten kunnen ze verzilveren voor een leuke gadget, een teamuitje of een donatie aan een goed doel.

Eigen launching customer

We hebben deze tool zelf ontwikkeld, samen met een IT-partner: Mentech Innovation. We hebben vorig jaar een start-up opgericht die En-Gager op licentiebasis verkoopt. Als Ami waren we in feite onze eigen launching customer.

Nu we En-Gager al voor diverse opdrachtgevers en doelstellingen hebben ingezet, zijn we heel enthousiast. Bij projectbegeleiding, verandertrajecten en trainingen onder andere. De data die je verzamelt, geven klanten inzicht en houvast. Het is een handige manier om dingen zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld of de samenwerking binnen een projectteam verbetert of verslechtert.

Voor de duidelijkheid: En-Gager is geen managementinformatiesysteem. De uitkomsten zijn niet alleen voor de leiding, die ze zou kunnen gebruiken om bij te sturen. Het is op de eerste plaats een community-tool. De output is dan ook voor iedereen zichtbaar. Zo wordt en raakt iedereen betrokken.

Ami-dagboek

Natuurlijk gebruiken we En-Gager ook intern bij Ami. Zeker in deze covid-tijd, nu we onze collega’s niet of nauwelijks in het echt zien, is het een mooi instrument om de vinger aan de pols te houden. In de wekelijkse ‘bijpraat-zoomsessie’ pakken we altijd de scores en de feedback erbij. Zo kun je elkaar beter helpen.

We checken allemaal één keer per week in en beantwoorden de volgende drie vragen:

  1. Ik voel me verbonden met Ami
  2. Ik ben optimistisch
  3. Ik heb een goede balans tussen thuis werken en werken bij de klant

We scoren op een schaal van 0 tot 10. Iedereen ziet de totaalscores en de eventueel geschreven toelichting. Samen kunnen we dan kijken hoe het gaat en of er iets besproken moet worden. Het is ondertussen een soort Ami-dagboek geworden. Over wat ons bezighoudt, wat ons drijft. Nuttig ook: of iemand hulp nodig heeft, desnoods even een blijk van steun. Juist in covid-tijd heb je elkaar nog meer nodig dan anders.

Ideeën zijn welkom

Inmiddels zien we dat de markt En-Gager ontdekt. Bij de gelijknamige start-up, die de licentie verkoopt, komen diverse vragen binnen, die doen vermoeden dat de app zich voor veel meer toepassingen leent. Denk bijvoorbeeld aan een medewerkerstevredenheidsonderzoek. Geen ingewikkelde, dure programma’s die pas over maanden uitkomsten opleveren. Nee, snel en eenvoudig starten en direct resultaat. Tegen een fractie van de kosten. Dankzij slechts drie gerichte vragen en de betrokkenheid van de medewerkers.

Het lijkt me interessant om eens zo’n pilot te doen. Als een bedrijf dat aandurft, gaan we graag samen die uitdaging aan. Mail me om van gedachten te wisselen. Ook als je ideeën hebt van toepassingen waar wij zelf misschien helemaal nog niet aan denken.

Geschreven door Raymond Maas, Grondlegger 

Terug