
KNRM
De reddingboten van de KNRM komen jaarlijks meer dan 2.500 keer in actie voor noodmeldingen waarbij in totaal ruim 4.000 mensen worden geholpen of gered. Dat gebeurt nog altijd door vrijwilligers en kosteloos. Jeroen: “We zetten ons in voor de veiligheid op het water en dat doen we voor iedereen. Ongeacht geloof, politieke partij of wat dan ook.”
Die onafhankelijkheid staat nog altijd hoog in het vaandel, maakt Jeroen duidelijk: “We worden niet door de overheid betaald en we ontvangen ook geen subsidies. We kunnen ons werk alleen maar doen dankzij onze donateurs. Zo hebben we geen nadelige gevolgen van de grillen en bezuinigingen van de overheid.”
Onzichtbaar
De 1.500 vrijwilligers en 75 reddingboten opereren vaak bij nacht en ontij. “Acties die vaak niet zonder risico zijn en veel impact hebben op degenen die we helpen. In moeilijke omstandigheden en voor henzelf soms uitzichtloze situaties. Onze redders geven nooit op.”
Veel mensen krijgen ooit in hun leven met het werk van de KNRM te maken. Door hun werk of in hun vrije tijd. Op zee en op de binnenwateren. “Nederland is nu eenmaal een land van water. Veel mensen werken, recreëren op of aan het water. De Noordzee wordt bovendien steeds intensiever gebruikt. Denk aan de scheepvaart, visserij en offshore(wind).”
De reddingacties komen wel in de publiciteit, maar ze zijn voor het grote publiek doorgaans onzichtbaar. “Zodra die reddingboot uitvaart, heb je op de wal geen idee wat er eigenlijk aan de hand is, wat er gebeurt. Dat is anders dan bij de brandweer, die met zijn slang midden in het dorp staat… Dan staan de mensen rijen dik te kijken.”
“Dat hebben wij niet. Daarom was het jubileumjaar een goede aanleiding om ons te laten zien en horen. Met onder meer een podcast, een lied van Stef Bos en Fleur, een jubileummunt en vier showavonden in het Nieuwe Luxor. Daarmee hebben we vooral de verhalen láten vertellen… van redders en geredden. Zodat mensen voelen en snappen wat we doen.”

Het is heel belangrijk dat de vrijwilligers goed uitgerust het water op gaan als ze in zware omstandigheden in actie moeten komen.
Werken aan veiligheid
De KNRM is voor de derde keer een van de goede doelen van de Kerstactie. Dat geeft aan hoe belangrijk Ami de stichting en haar werk vindt. “Dat heeft onder meer met het werk Ami te maken”, weet Jeroen. “Net als wij zijn de medewerkers van Ami en hun opdrachtgevers, waarvan een aantal op zee werken – op gas- en olieplatforms en aan windmolenparken – volop bezig met veiligheid. Ami brengt ons ook in contact met dat soort klanten, om te laten weten hoe belangrijk ze ons werk vinden.”
“Ook mooi is dat er een aantal fanatieke watersporters werken bij Ami, weet ik, die ook intrinsiek enorm gemotiveerd zijn. Ik merk dat het voor hen niet alleen zakelijk is, maar dat ze ook persoonlijk wel echt snappen wat wij doen en hoe belangrijk het werk van onze redders is.”
Tot slot: wat kunnen jullie met een eventuele donatie van Ami doen?
“Dat hangt af van het bedrag dat we ontvangen. Ik hoop dat het voldoende is voor een overlevingspak voor een opvarende van een van de reddingboten. Het is heel belangrijk dat de vrijwilligers goed uitgerust het water op gaan als ze in zware omstandigheden in actie moeten komen.”
